Betaalmiddelen
gevarieerd, net zoals jij
Betaalmiddelen: gevarieerd, net zoals jij.

De wereld beweegt en evolueert. Alsmaar sneller. Wat gisteren innovatief leek, is vandaag soms al verouderd. Bovendien zijn er meer en meer betaalmiddelen. Uit een onderzoek* blijkt trouwens dat Belgen vinden dat er te veel zijn en dat 80% nog altijd liever contant betaalt.

Om je door de bomen het bos te helpen zien, volgt hier een overzicht van alle betaalmiddelen die momenteel bestaan. Zelfs degene die wij niet aanbieden. Want wat telt voor bpost bank, is het jou gemakkelijk te maken door je alles op een duidelijke, eenvoudige en transparante manier uit te leggen.

*Payments in Belgium. Profacts Syndicated Quantitative Research, mei 2019.

De klassiekers

Je kent ze en gebruikt er waarschijnlijk veel.

Van concreet contant geld in je zak tot de iets virtuelere domiciliëring, overschrijving, cheque en doorlopende opdracht.

De kaarten
Debet- of kredietkaarten. Je kent ze wel, die kleine plastic rechthoekjes. En toch evolueren ze! Tegenwoordig kun je zelfs kleine bedragen betalen zonder je Maestro / Bancontact-kaart in de lezer te stoppen. 
De smartphone
Payconiq Bancontact, MOBILEbanking, itsme®… Doen deze namen nog geen belletje rinkelen? Het zijn nochtans apps die je het leven een pak gemakkelijker maken. Om veilig te betalen, terug te betalen of over te schrijven vanaf je smartphone.
De vernieuwers
Apple / Google Pay, elektronische portemonnees om te betalen bij het naderen van de betaalterminal. Paypal voor internet. "Instant Payments" binnen enkele seconden. Als de vooruitgang goed is, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?
  • Euro help widget
    De basis: een zichtrekening hebben
    Vandaag de dag is het essentieel een zichtrekening, ook wel betaalrekening genoemd, te hebben. Die wordt gebruikt om dagelijkse financiële verrichtingen uit te voeren. Je inkomsten worden erop gestort en Je gebruikt ze om jouw betalingen, overschrijvingen of geldopnames in euro uit te voeren. Om alles in een oogwenk te begrijpen, is hier een vergelijking. Beknopt, eenvoudig en in een duidelijke taal natuurlijk. Zo kan je met kennis van zaken kiezen.

De klassiekers. De meest populaire betaalmogelijkheden.

Overschrijving

Wat is het?

Een snel betaalmiddel ofwel met een geldtransfer via PCbanking, SELFbanking, MOBILEbanking. Ofwel manueel aan het loket.

Wat moet je nog weten?

Door al je gebruikelijke begunstigden op PCbanking of MOBILEbanking te registreren, bespaar je veel tijd. Als je liever naar het loket gaat, weet dan dat met een b.comfort rekening het aantal manuele verrichtingen onbeperkt is.

Hoe te gebruiken?

Om een overschrijving uit te voeren, zijn 6 gegevens nodig: je rekeningnummer (IBAN) / het rekeningnummer van de begunstigde (IBAN) / zijn/haar naam (en eventueel adres) / je handtekening op papier of elektronisch (via kaartlezer of ander apparaat) / een vrije mededeling (tekst om zelf in te vullen) of gestructureerde mededeling (+++ 123/1234/12345).

Voor welke uitgaven?

De overschrijving is geldig voor alle bedragen.

Zijn er risico's of nadelen?

Dankzij de constante voorzorgsmaatregelen van de banken is een overschrijving uiterst veilig.


Domiciliëring

Wat is het?

Een elektronische overschrijving om automatisch je terugkerende facturen te betalen.

Wat moet je nog weten?

Een handige manier om je rekeningen niet te vergeten betalen. En ook tijdwinst, omdat je je niet hoeft te verplaatsen of geen overschrijving moet invullen.

Hoe te gebruiken?

Een domiciliëring wordt rechtstreeks geregeld tussen jou en een schuldeiser / leverancier, zonder tussenkomst van de bank. Je schuldeiser / leverancier vraagt je een machtiging te ondertekenen die hem toelaat je rekening te debiteren, nadat hij je het bedrag en de datum van inning heeft meegedeeld.

Voor welke uitgaven?

De domiciliëring is ideaal voor water-, gas- en elektriciteitsfacturen, verzekeringen, tv-, telefoon-, kranten- en streamingabonnementen.

Zijn er risico's of nadelen?

Sommige mensen weigeren domiciliëring uit schrik dat er niet-verschuldigde bedragen van hun rekening geïnd worden. Maar als je het niet eens bent met een betaling, heb je 8 weken de tijd om je bank te vragen het betaalde bedrag terug te vorderen.


Cash

Wat is het?

Uiteraard het bekendste betaalmiddel. 

Wat moet je nog weten?

Ook al wordt het als praktisch beschouwd, contant geld heeft wel economische en milieukosten. Het moet immers gemaakt, vervoerd, beveiligd, gecontroleerd en vernieuwd worden.

Hoe te gebruiken?

Om munten en biljetten te gebruiken, heb je geen handleiding nodig. Het is direct en eenvoudig. 

Voor welke uitgaven?

Contant geld hou je best op zak voor kleine bedragen en handelszaken die niet zijn uitgerust met betaalterminals.

Zijn er risico's of nadelen?

Diefstal, verlies en namaak.

Doorlopende opdracht

Wat is het?

Een regelmatige en automatische overschrijving naar een spaar- of zichtrekening van jouw keuze.

Wat moet je nog weten?

​​​Je kunt een doorlopende opdracht instellen naar één van je eigen rekeningen of naar de rekening van iemand anders.

Hoe te gebruiken?

​​​​​Bepaal heel gemakkelijk zelf het bedrag en de termijnen via PCbanking of HOMEbanking. Of vraag het aan het loket van een kantoor.

Voor welke uitgaven?

De doorlopende opdracht dient om geld op een spaarrekening te zetten (handig om niet te vergeten sparen) of om bijvoorbeeld het zakgeld van je kinderen of kleinkinderen te betalen.

Zijn er risico's of nadelen?

Je kiest zelf de bedragen van de doorlopende opdracht, dus alles is onder controle.


De kaarten. Onmisbare betaalmiddelen.

Debetkaart
(Bancontact/Maestro)

Wat is het?

Een betaalmiddel om aankopen te betalen aan terminals, zowel in België als in het buitenland, en om geld op te nemen aan automaten.

Wat moet je nog weten?

Bij bpost bank is de debetkaart inbegrepen bij de drie hoofdrekeningen: b.comfort, b.compactb.young en de Universele Bankdienst. Voor de andere rekeningen kost ze 15€/jaar.

Hoe te gebruiken?

Stop gewoon je kaart in de lezer, voer (discreet) je 4-cijferige geheime code in en druk op OK om het weergegeven bedrag te betalen. De methode is dezelfde voor het opnemen van contant geld aan de automaat. Bij de "contactloze" methode hoef je je kaart niet in de lezer te stoppen: hou ze gewoon in de buurt van de terminal en klaar! Voor bedragen boven de 50€ moet je bevestigen.

Voor welke uitgaven?

De Bancontact / Maestro-debetkaart is onmisbaar geworden voor dagelijkse betalingen in winkels, restaurants, parkings, vrijetijdsplaatsen, foodtrucks, enz.

Zijn er risico’s of nadelen?

Diefstal, verlies en fraude (phishing).


Kredietkaart
(Mastercard)

Wat is het?

Een betaalmiddel om te betalen met uitgestelde debitering of met een krediet- of prepaidlijn (prepaid biedt bpost bank niet aan). In België, in het buitenland en online.

Wat moet je nog weten?

De Mastercard-kaart met uitgestelde debitering heeft alle voordelen van een kredietkaart, zonder de nadelen: je aankopen worden aan het einde van de maand gedebiteerd, maar je betaalt geen interest zoals bij een klassieke kredietkaart.

Hoe te gebruiken?

Kan gebruikt worden via de terminal van een handelaar, maar ook zonder contact, telefonisch of online, al dan niet met je kaartlezer. Je kunt ze, net zoals je debetkaart, ook gebruiken met je geheime code om contant geld op te nemen aan automaten (opgelet, geldopnames in het buitenland kunnen kosten met zich meebrengen).

Voor welke uitgaven?

Met de Mastercard Classic betaal je je aankopen online en kun je vlot je toekomstige vakantie reserveren. Ze kan gebruikt worden in België en overal ter wereld. Dankzij de uitgestelde debitering kun je pas later en zonder enige interest je aankopen betalen. De betalingen per kaart worden een hele maand lang gecumuleerd en je zichtrekening wordt in één keer gedebiteerd in het begin van de volgende maand.

Zijn er risico’s of nadelen?

Diefstal, verlies en fraude (phishing).


De smartphone. Een superhandig betaalmiddel.

Payconiq Bancontact

Wat is het?

Een instant betaalmethode, via een (gratis) te downloaden app voor je smartphone of tablet (verbonden met internet). Betaal contactloos in de winkel, online of onder vrienden. Zowel in België als in het buitenland. Je hebt geen contant geld meer nodig.

Wat moet je nog weten?

Payconiq by Bancontact werkt ook in het buitenland. En het is even veilig als je Bancontact-debetkaart gebruiken.

Hoe te gebruiken?

Onder vrienden: open allebei de app, kies ‘Ontvangen’, voer het bedrag in. Je vriend hoeft alleen de QR-code te scannen om je te betalen.

Op afstand: open de app, kies de contactpersoon die je wil terugbetalen, bevestig met je pincode. Je krijgt allebei een bevestiging.

Online: kies in je winkelmandje Payconiq, scan de QR-code met je app en voer je pincode in.

In de winkel: open de app, scan de QR-code op de terminal en voer je pincode in.

Voor welke uitgaven?

De Payconiq-app is geweldig voor het terugbetalen van de vriend/vriendin die de rekening op restaurant of het gezamenlijke verjaardagscadeau heeft betaald. Om te betalen in de winkel of online als je je kaartlezer niet bij de hand hebt.

Zijn er risico’s of nadelen?

Diefstal of verlies van je smartphone of tablet. Maar dan moet de dief wel je pincode kennen.


itsme®

Wat is het?

Een ultraveilige betaalmethode via een Belgische app die je digitale identiteit garandeert wanneer je inlogt via PCbanking.

Wat moet je nog weten?

De itsme®-app is je unieke mobiele identiteit, gecreëerd op basis van je elektronische identiteitskaart (eID), de simkaart van je smartphone en je smartphone. Je unieke 5-cijferige code volstaat om onmiddellijk te worden geïdentificeerd, zonder kaartlezer.

Hoe te gebruiken?

Je hebt geen kaartlezer meer nodig om in te loggen op PCbanking. Je smartphone volstaat! Handig, omdat je vaker je telefoon op zak hebt dan je kaartlezer. Log gewoon in via je smartphone met je 5-cijferige code of je vingerafdruk.

Voor welke uitgaven?

De itsme®-app kan voor alle bedragen worden gebruikt.

Zijn er risico’s of nadelen?

De itsme®-app is veilig.


MOBILEbanking

Wat is het?

Een praktische en veilige app om al je overschrijvingen te doen

Wat moet je nog weten?

Via de functie ‘Scan en betalen’ kan je je elektronische overschrijvingen eenvoudig uitvoeren door je papieren overschrijvingen te scannen.

Hoe te gebruiken?

Open de MOBILEbanking-app en log in met je 6-cijferige code of met je vingerafdruk of face ID. Voer dan je overschrijving uit.

Voor welke uitgaven?

MOBILEbanking kan voor alle bedragen gebruikt worden.

Zijn er risico’s of nadelen?

Alleen jij kent je 6-cijferige geheime code of hebt je vingerafdruk binnen handbereik! Wel opletten voor fraude (phishing).


De vernieuwers. Geavanceerde betaalmiddelen.

Apple Pay - Google Pay

Wat is het?

Twee elektronische portefeuilles voor smartphones, met bepaalde debet- of kredietkaarten. Zodra de kaart is geregistreerd in de app betaal je door eenvoudigweg de telefoon in de buurt van de betaalterminal te houden. Boven een bepaald bedrag moet je een pincode invoeren op je telefoon.

Wat moet je nog weten?

Met Apple Pay en Google Pay is het alsof je telefoon een betaalkaart wordt. Momenteel zijn deze diensten nog niet beschikbaar voor alle kaarten bij bpost bank.

Hoe te gebruiken?

Je betaalt in honderden apps zonder je betalingsgegevens in te voeren. Met één druk op de knop.

Voor welke uitgaven?

Je kunt alle dagelijkse aankopen elektronisch betalen: een taxirit, een broodje, een paar baskets, een online treinticket, enz.

Zijn er risico’s of nadelen?

Deze apps hebben geavanceerde beveiligingsstructuren.


Instant betalingen

Wat is het?

Een betaalmiddel waarmee je in slechts enkele seconden een overschrijving kan doen. Die wordt onmiddellijk behandeld, 24 uur per dag, 7 dagen per week, dus ook 's nachts, op feestdagen en in het weekend.

Wat moet je nog weten?

Dankzij de ‘instant payment’ of instantoverschrijving staat je geld binnen enkele seconden op de rekening van je begunstigde. Het tegenovergestelde is uiteraard ook mogelijk. Als een vriend/vriendin je geld verschuldigd is, krijg je het een paar seconden later op je rekening, zelfs als die vriend/vriendin een rekening heeft bij een andere bank. Instantoverschrijvingen zijn beschikbaar bij bpost bank.

Hoe te gebruiken?

Je hebt geen kaartlezer meer nodig. Je smartphone volstaat! Handig, omdat je vaker je telefoon op zak hebt dan je kaartlezer. Log gewoon in via je smartphone met je 5-cijferige code of je vingerafdruk. 

 

Voor welke uitgaven?

‘Instant payment’ is handig als je de begunstigde niet wil laten wachten: een vriend/vriendin terugbetalen, de eerste maand huur, gezamenlijk huren, enz.

Zijn er risico’s of nadelen?

De onmiddellijkheid van deze overschrijvingen brengt soms kosten met zich mee, afhankelijk van de bank en het soort rekening.


PayPal

Wat is het?

Een veilig online betaalmiddel. Handig omdat je alleen je e-mailadres en wachtwoord nodig hebt. Je hoeft niet meer bij elke betaling je kaart- of bankrekeninggegevens in te voeren.

Wat moet je nog weten?

Naast overal online betalen kan je PayPal ook gebruiken om geld naar familie of vrienden te sturen, in België of in het buitenland.

Hoe te gebruiken?

Je opent een gratis account in een paar klikken. Je registreert veilig je bankrekening en/of je kredietkaart. Je betaalt je aankopen met je PayPal e-mailadres en wachtwoord.

Voor welke uitgaven?

Met PayPal kun je betalen op miljoenen sites overal ter wereld. Vrienden of familie terugbetalen. Aan goede doelen schenken, enz.

Zijn er risico’s of nadelen?

PayPal gebruikt geavanceerde coderingsmethoden om je bankgegevens te beschermen.


  • Geïnteresseerd in één van onze zichtrekeningen maar heb je er al een elders? Geen probleem!
    Wens je van bank te veranderen en wil je klant worden van bpost bank, dan zorgen wij voor alles. Geen kosten of zorgen. En via de bankverhuisdienst is de continuïteit van jouw betalingen gegarandeerd.