(U bent niet aangemeld)

Is je portefeuille klaar om te reizen?

Geld en vakantie hebben voor jou geen geheimen meer? Een handleiding om je financieel klaar te stomen voor je volgende vakantie!

De twee kaarten zijn nuttig op reis. Maar ze hebben elk hun specifieke troeven waardoor je mogelijk een voorkeur hebt voor de ene of de andere, afhankelijk van je bestemming en het gewenste gebruik...

 • Debetkaart
  Met je bankkaart kan je je aankopen betalen, in België en in de landen van geografisch Europa, bij handelaars met een Bancontact/Mister Cash- of Maestro-terminal. Het bedrag van je aankopen wordt rechtstreeks gedebiteerd van de zichtrekening waarmee je kaart verbonden is. Voor je veiligheid zijn de betalingen via kaart beperkt tot 2.500 €/7 dagen**. Als je met vakantie vertrekt buiten geografisch Europa, kan je je kaart tijdelijk laten deblokkeren. Daarvoor neem je contact op met de klantendienst op 022/012345. Ten laatste een dag na je aanvraag zal je kaart operationeel zijn buiten geografisch Europa.
   

  ** Opnames aan geldautomaten + betalingen = max. 3.750 €/7 dagen. Opnames aan geldautomaten = max. 500 €/dag. Er zin andere limieten van toepassing op Jongerenkaarten.

 • Kredietkaart
  Met je bpost bank MasterCard kan je aankopen in de hele wereld betalen bij handelaars die aangesloten zijn bij MasterCard.
  • Bij een handelaar met een MasterCard-terminal: je voert je kaart in en tikt je geheime code in.
  • Bij een handelaar zonder MasterCard-terminal: je tekent het transactiebewijs en ontvangt een dubbel van het document.
    

Het bedrag van je uitgaven wordt dan een keer per maand gefactureerd (geen onmiddellijk debet van de uitgaven op je rekening. Maandelijks ontvang je een overzicht van je uitgaven).

 

Alles hangt af van het type gebruik. De kostprijs verschilt naargelang je betaalt bij handelaars of geld afhaalt aan geldautomaten.

Betalen

Met je debetkaart

In euro betalen in de SEPA-zone* is gratis. Voor betalingen met vreemde munt in de SEPA-zone, en betalingen buiten de SEPA-zone wordt 0,50 € gefactureerd. Buiten de eurozone wordt ook een wisselkoers toegepast. Je ontdekt er alles over op onze tarieven.

Met je kredietkaart

De betalingen zijn gratis, waar je ook bent. Buiten de eurozone is er wel een wisselkoers van toepassing: 2,5% van het bedrag.

Afhalen aan geldautomaten

Met je debetkaart

In euro in de SEPA-zone: in dit geval hangt de kostprijs af van je zichtrekening. Raadpleeg onze tarieven om de kostprijs voor jou rekeningformule te ontdekken.

In een vreemde munt in de SEPA-zone of in om het even welke munt buiten de SEPA-zone bedraagt de kostprijs van een afhaling 0,10 € + 0,60% van het afgehaalde bedrag + 2,50 €.

Met je kredietkaart

Voor afhalingen van contant geld wordt 5,50 € gefactureerd.

* SEPA: Single Euro Payments Area = één markt voor betaling in euro. Landen in de SEPA-zone: landen van de EER + Zwitserland + Monaco De landen van de EER: Noorwegen, IJsland, Liechtenstein + de landen van de EU De EU: de 15 Eurolanden (Duitsland, Oostenrijk, België, Spanje, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Slovenië, Portugal, Cyprus en Malta) + de 12 andere landen (Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Roemenië) + bepaalde overzeese gebieden (Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, Réunion, Azoren, Madeira, Mayotte, Saint-Pierre, Miquelon en de Canarische eilanden)

Dan moet je beslist zo snel mogelijk het gepaste noodnummer bellen om je kaart te laten blokkeren. Zo ga je te werk naargelang de soort kaart.

Als het gaat om je bankkaart:

 • Bel onmiddellijk naar Card Stop op +3270/344344 (0,30 €/min) om je kaart te laten blokkeren. Deze service is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.
 • Je dient volgende gegevens door te geven:
  • je bent klant van bpost bank;
  • het nummer van de zichtrekening waarmee de kaart verbonden is en het volledige kaartnummer of, als je dat niet ter beschikking hebt, je persoonlijke gegevens (naam, voornaam, geboortedatum, postcode).
 • Breng de lokale politiediensten binnen 24 uur op de hoogte. Zij maken een proces-verbaal op waarvan je een kopie moet vragen.
 • Automatische vervanging: zodra de kaart geblokkeerd is, zal je nieuwe kaart verstuurd worden naar je thuisadres.

Tip: sla het nummer van Card Stop op in je gsm, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Als het gaat om je kredietkaart:

 • Bel onmiddellijk naar het nummer +322/2098100 om je kaart te laten blokkeren. Deze service is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.
 • Je dient volgende gegevens door te geven;
  • je bent klant van bpost bank;
  • volledig kaartnummer;
  • je persoonlijke gegevens (naam, voornaam, geboortedatum, postcode).
 • Breng de lokale politiediensten binnen 24 uur op de hoogte. Zij maken een proces-verbaal op waarvan je een kopie dient te vragen. Je blijft aansprakelijk voor de transacties uitgevoerd vóór de verklaring, maar die aansprakelijkheid is beperkt tot 150 €. Als je frauduleuze transacties vaststelt op je transactie-overzicht, dan kan je een betwisting indienen bij claims@buyway.be.
 • Automatische vervanging: zodra de kaart geblokkeerd is, zal je nieuwe kaart binnen 10 werkdagen verstuurd worden naar je thuisadres.
 • Bij een verblijf in het buitenland kan je een voorschot ontvangen van een lokale bank aangesloten bij MasterCard. Het maximale bedrag stemt overeen met de beschikbare limiet.

Tip: sla het op te bellen nummer op in je gsm, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Kies voor een goede mix tussen je bankkaarten en wat contant geld in de lokale munt.

Bankkaarten en contant geld

Bankkaarten krijgen de voorkeur omwille van hun gemak en veiligheid. Toch is het praktisch om ook wat contant geld in de lokale munt op zak te hebben (ongeveer 75 € in kleine coupures) voor kleine uitgaven bij je aankomst, zoals een drankje of een fooi. Als je naar een land gaat waar de munt niet de euro is, ga dan naar een wisselkantoor. Vermijd de wisselkantoren in de luchthaven, want hun tarieven zijn minder voordelig. In sommige landen is de invoer van vreemde munten verboden of beperkt. Ga dus vóór je vertrek even kijken op de website van de FOD Buitenlandse Zaken om te weten hoe het zit voor jouw bestemming.

PCbanking

Vergeet niet dat onze PCbanking toegankelijk is vanuit om het even welk land. Daartoe hoef je alleen internettoegang te hebben. Denk er dus aan om je kaartlezer mee te nemen!

Noodnummers, handige apps... we zetten hier even alle nuttige info vóór je vertrek op een rijtje.

To do-lijst voor wie binnenkort met vakantie gaat:

 • Noteer het nummer van de klantendienst van bpost bank: +3222/012345 (Van maandag tot vrijdag: 8u-19u. Zaterdag: van 8u30 tot 12u).
 • Noteer de noodnummers bij diefstal of verlies van je kaart: +3270/344344 (bankkaart) of +322/2098100 (kredietkaart).
 • Vraag de klantendienst om je debetkaart te activeren als je buiten Europa gaat, maar vergeet niet welke risico's je neemt bij het gebruik ervan buiten Europa.
 • Denk eraan je debet- en kredietkaarten mee te nemen, en een kleine som contant geld (ongeveer 75 €).
 • Zorg ervoor dat je alle nodige identiteitsdocumenten op zak hebt (identiteitskaart, paspoort, rijbewijs).
 • Controleer of er bepaalde beperkingen zijn op transacties uitgevoerd in het buitenland.
 • Download de app ATM Hunter van MasterCard op je telefoon om de dichtstbijzijnde betaalautomaat te vinden.
  • Heb je een iPhone? Download de app hier.
  • Werkt je smartphone met Android? Download de app dan hier.
 • Je hebt geen smartphone? Neem dan contant geld op in de grote steden, die beter uitgerust zijn met geldautomaten dan weinig toeristische zones.

Een gewaarschuwd vakantieganger is er twee waard! Daarom willen we je hier even wijzen op de belangrijkste zaken waarvoor je op je hoede moet zijn in het buitenland: van je pincode tot de controle van het ontvangstbewijs van je verrichting met de kredietkaart.

Onze aanbevelingen

 • Onthoud de pincode van je kaarten en verklap ze aan niemand. Schrijf ze in geen geval ergens op. Want als je ze ergens zou genoteerd hebben en er iets zou gebeuren, dan ben je volledig aansprakelijk voor het frauduleuze gebruik ervan.
 • Als je betaalt met je kredietkaart zonder de pincode te moeten ingeven, vergeet dan niet de afrekening te controleren vooraleer te tekenen. Bewaar ook het ontvangstbewijs.
 • Laat nooit je kaarten achter in je auto of op je verblijfplaats (buiten de kluis) als je er niet bent.
 • Wanneer je op stap gaat, wees dan extra waakzaam voor zakkenrollers.
 • Verberg steeds het toetsenbord van de geldautomaat of de betaalterminal, wanneer je je code invoert.
 • Ga liever geld afhalen aan betaalautomaten die in drukke toeristische zones gelegen zijn.
 • Verlies je kaart nooit uit het oog wanneer je je aankoop doet via de terminal van een winkel. Die waarschuwing geldt des te meer als het gaat om een terminal die de magneetband leest in plaats van de chipkaart.