Denken aan mijn pensioen
Moet ik echt al denken aan mijn pensioen?

Voor wie jong is, is het pensioen een ver-van-mijn-bedshow. De motivatie vinden om te sparen voor de toekomst is allesbehalve makkelijk. Vooral omdat de verleiding om geld uit te geven vaak groot is. Maar projecten heb je een heel leven lang. Dus kan je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen sparen in plaats van uit te stellen en op het moment zelf geen geld te hebben om ze uit te voeren.

Tip: ontdek het bedrag van je pensioen.

 Het heeft niet veel zin je kop in het zand te steken. Je kan maar beter weten hoeveel je krijgt als u op pensioen gaat. Op mypension.be ontdek je, louter informatief, hoeveel je toekomstig pensioen bedraagt.

 

De beste manier om te sparen is het geld niet uit te geven!

 Voor je geld opzij begint te zetten, kun je er al op letten dat je niet teveel uitgeeft. Enkele goede gewoonten doen al wonderen: tijdens de solden of tweedehands kopen, online prijzen vergelijken, online groepsaankopen, autodelen, profiteren van jongerenkortingen, inschrijven op websites voor kortingsbonnen…

 

Langer sparen is meer sparen. Logisch!

 Wie op zijn 21ste begint aan een pensioenspaarplan met een aftrekbaar bedrag van € 980 heeft op 64 jaar 44.554,68 € gespaard (op basis van een jaarlijks rendement van 0,75%). Wie bijvoorbeeld pas op zijn 40ste begint haalt slechts 23.732,82 € (nettokapitaal na de heffing van 8%).

 

Klein begonnen is half gewonnen

 Zelfs een pensioenspaarplan met een bescheiden bedrag biedt al een belastingvoordeel. Dat bedrag kun je later optrekken, als de kans zich voordoet: een loonsverhoging, een premie, een lucratieve garageverkoop, een cadeau, een schenking, een erfenis of zelfs een winnend lotje bij de loterij. Dromen mag!

 

De overheid moedigt pensioensparen aan.

 Het bedrag dat van toepassing is voor het inkomen van 2019 is maximaal 980 € (belastingvermindering van 30% op de gestorte premies) of 1.260 € (belastingvermindering van 25% op de gestorte premies).