PSD2 in detail
Al uw rekeningen in 1 app

PSD2 maakt u het leven makkelijker!

De termen PSD2 en ‘open banking’ klinken misschien bekend in de oren. Maar wat is het precies? Welke invloed heeft het voor u als klant? En waarom is de nieuwe regelgeving PSD2 er gekomen?

Wat is PSD2?
PSD2 staat voor ‘Payment Services Directive 2’ of ‘Richtlijn voor Betaaldiensten’. PSD2 is een Europese richtlijn die de betaalmarkt in de Europese Unie regelt en controleert, m.a.w. PSD2 zorgt voor een betere bescherming voor u als consument.
Het doel van PSD2 is om de concurrentie op de betaalmarkt te stimuleren.
U kan erkende bedrijven (banken en niet banken) toegang geven tot uw online zichtrekening, u kunt via betrokken bedrijven betalingen doen, rekeninginformatie ophalen of het saldo op uw rekening checken.
Als klant beslist uzelf of en aan wie u toegang geeft tot uw betaalrekeningen. U behoudt de totale controle. Uw betaalrekeningen, ook die bij andere banken, in 1 app integreren.

Voor wie is PSD2 bedoeld?
PSD2 is er zowel voor consumenten, ondernemingen, banken en betaalinstellingen (dat is een bedrijf dat betaaldiensten levert).
Zo geldt PSD2 onder meer als u:
• in de winkel digitaal betaalt met de kaart of smartphone (dus niet cash)
• online iets koopt
• een overschrijving doet
• een domiciliëring initieert
• uw betaalrekening raadpleegt.

Waarom? Bankieren wordt echt wel nog veiliger, nog handiger en nog persoonlijker.
We betalen met z’n allen steeds meer digitaal; met de kaart of met de smartphone. Daarom is de nieuwe betaalrichtlijn PSD2 belangrijk en goed nieuws.

1) Betalen wordt nog veiliger
In ons land liepen we al voorop in veilig aankopen op het internet. Nu wordt dat in heel Europa nog veiliger. Of u nu met uw bankkaart, kredietkaart of smartphone betaalt, u moet voortaan vaker tonen dat u het echt bent.
Afhankelijk van de situatie, combineert u twee kenmerken van deze drie:
1/ iets dat u weet (bijv. uw pincode),
2/ iets dat u bezit (bijv. uw kaartlezer of uw smartphone),
3/ iets dat uw eigen is (bijv. uw vingerafdruk).
PSD2 introduceert nieuwe, strenge regels om uw veiligheid te garanderen.

2) Overzicht en inzicht maken het nog handiger
Voortaan kan u al uw betaalrekeningen bij verschillende banken in één app, in één overzicht raadplegen.
Zo krijgt u meteen ook meer inzicht, bijvoorbeeld in hoe u uw geld uitgeeft. Dat overzicht en inzicht krijgt u uiteraard alleen als u uw gegevens deelt met andere banken of partijen.

3/ Geen extra kosten meer
PSD2 verbiedt de begunstigde van een betaling (een handelaar, webwinkel ,…) om extra kosten aan te rekenen voor betalingen met bepaalde betaalmiddelen. Een webwinkel mag bijvoorbeeld geen kleine toeslag meer vragen als u wilt betalen met een kredietkaart.

3) Alleen als u dat wil
U beslist zelf welke gegevens u deelt en met wie. U geeft wel of niet de toestemming aan andere banken of partijen om uw gegevens te gebruiken voor andere doeleinden. U kunt bovendien op elk moment de verleende toegang stopzetten.

In een notendop:
• U krijgt rechtstreeks toegang tot al uw betaalrekeningen via onze MOBILE- en PCbanking
• Al uw betaalrekeningen toegankelijk
• Al uw overschrijvingen via één kanaal
• Al uw saldi zichtbaar met één klik
• Overzicht van de historiek van al uw betaalrekeningen
• In realtime

Wenst u geen toegang te geven tot uw online zichtrekening, dan hoeft u niets te doen. Zolang u geen expliciete toestemming geeft, gebeurt er niets.


Vanaf wanneer kan u gebruik maken van deze dienst?

Momenteel zijn alle banken met elkaar aan het afstemmen. Het is momenteel mogelijk om uw betaalrekeningen van bepaalde andere banken te integreren in uw MOBILEbanking en PCbanking. De lijst met banken waarvoor deze dienst beschikbaar is, zal in de loop van de tijd worden uitgebreid. Aanvullende informatie is beschikbaar in de veelgestelde vragen.