INTERVIEW

Jan Reyns

INTERVIEW

Mondag 30 april 2018
2018 IS EEN GOED JAAR OM TE BEGINNEN MET BELEGGEN

Volgens Jan Reyns kan iedereen met gezond boerenverstand beleggen. Als economisch journalist voor De Standaard en bestuurder bij de Vlaamse Federatie voor Beleggers weet hij waarover hij spreekt.

Is dit een goed moment om uw geld te beleggen?

“Ja. De economie trekt aan in grote delen van de wereld, ook in Europa. Daardoor zullen de bedrijven hun winsten waarschijnlijk kunnen verbeteren en dat is heel positief voor de aandelenbeurzen. Maar eigenlijk is deze vraag niet erg belangrijk en ik zal vertellen waarom: als belegger mag u zich eigenlijk niet laten afleiden door fluctuaties omdat u nooit helemaal zeker kan weten hoe de markten zullen evolueren. Om goed te beleggen hoeft u dus niet dagelijks de beurzen in de gaten te houden. Dit is een van de hardnekkigste misverstanden of vooroordelen over beleggen! Iedereen kan beleggen en als u enkele basisprincipes in acht neemt, is elk moment goed om te beleggen.”

Wanneer moet u sparen en wanneer kunt u beter beleggen?

“Om te kunnen sparen, moet u iets overhouden en een beetje op uw uitgaven letten. Vaak merkt u dan dat het perfect mogelijk is om evenveel te doen met minder. Dus dat is alvast goed. Als u spaart voor grotere projecten of bijvoorbeeld voor uw pensioen, dan bouwt u op lange termijn aan een reserve. In dit geval zou u beter beleggen in aandelen. Ondanks de fluctuaties die u op korte termijn ziet, brengen aandelen gemiddeld 8% op. Als u geld, dat u niet in de nabije toekomst nodig hebt, gewoon laat staan op een spaarrekening, vermindert het serieus in waarde. Dan is de rekening snel gemaakt.”
​​​​​​​


​​​​​​​Op welke leeftijd begint u best met beleggen?

“Hoe jonger u eraan begint, hoe langer u kan genieten van de voordelen. Door de combinatie van de hoge gemiddelde opbrengst en de lange termijn krijgt u namelijk het wonder van de samengestelde intrest. Dit levert geweldig goede resultaten op! Er zijn wel twee belangrijke opmerkingen: u moet rustig starten, niet al uw spaargeld in een keer beleggen, en vooral ook regelmaat houden, bijvoorbeeld door elk kwartaal een vast bedrag te beleggen, zonder te kijken naar de beurs. Dus eigenlijk op dezelfde manier als u een huis zou afbetalen. Door jong te beginnen, geeft u zich de tijd om voeling te krijgen met beleggen en er optimaal van te profiteren.”

Is online beleggen een goed idee?

“Ook hier gelden dezelfde basisprincipes en de regels van het gezond verstand. Online beleggen kan misschien aanzetten tot meer impulsief handelen, daar moet u natuurlijk voor opletten. Maar als u op vastgezette tijden een bescheiden bedrag online belegt, zult u er op lange termijn ook de vruchten van plukken.”

Waar kunnen beleggers zich laten begeleiden?

“De Vlaamse Federatie van Beleggers is er niet alleen voor beursfanaten. Het is een van de weinige onafhankelijke verenigingen die ook beginnende spaarders en beleggers begeleidt en de basics aanleert zonder andere belangen. Er worden voordrachten ingericht en u kunt in contact komen met meer ervaren beleggers van wie u veel kan leren. Als u geïnteresseerd bent in beleggen dan is dit alvast een goede plaats om te beginnen, zodat u het advies dat u bij de bank krijgt beter kan plaatsen.”


Het kan u interesseren

({{notCtrl.model.notifications.length}}):


Uw projecten beginnen hier

Contact

Hebt u een vraag? Raadpleeg de meest gestelde vragen of stel ons uw vraag.

Suggesties

Bij bpost bank doen we elke dag ons best om u producten en diensten aan te bieden die bij u passen. Heeft u een suggestie? Aarzel niet: zo helpt u ons om de kwaliteit van onze diensten te verbeteren.

Klachten

Hebt u een klacht?


Andere manieren om contact met ons op te nemen

Onze financiële experten nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden. 

Telefonisch

Bel 02/278.50.32 

Met uw financieel expert