Beleggen

Maandag 25 april 2020
Beleggen voor uw kinderen

Het is volstrekt normaal dat u aan de toekomst denkt, uw kinderen of kleinkinderen wilt beschermen, wilt sparen om hun toekomstige projecten te financieren ... Maar hoe pakt u dat het best(e) to check  aan?

Begin vroeg

Het is nooit te vroeg om met sparen of beleggen te beginnen. Door zo snel mogelijk te starten, kan het geld langer groeien en uiteindelijk een interessanter kapitaal opleveren. En door proactief op te treden, blijft de financiële inspanning die, als de tijd daar is, in één keer moet worden geleverd zo klein mogelijk.

De eerste reflex die we allemaal hebben, is om aan een spaarrekening te denken. Dat is normaal want ze was jarenlang interessant. Maar dat is jammer genoeg niet meer het geval. De rente heeft nooit lager gestaan en met de inflatie verliest u door te sparen zelfs aan koopkracht.

De spaarrekening is geruststellend, maar ...

met de huidige zwakke rentevoeten kunt u de inflatie niet compenseren. Concreet verliest u jaarlijks bijna 1% aan koopkracht.

De spaarrekening blijft niettemin een goede oplossing voor korte termijnsparen en om een financiële reserve aan te leggen die steeds beschikbaar is.

Vroeg beginnen blijft meer dan ooit een goed idee, maar ga liever voor interessantere oplossingen, met een lange beleggingshorizon.

​​​​​​​

Zet in op de lange termijn

Om te weten hoeveel u moet sparen, moet u eerst weten welk inkomen u na uw pensioen zal nodig hebben. Om het juiste bedrag te bepalen, moet u rekening houden met de inflatie. Als u op uw 47ste leeft met een beschikbaar inkomen van 2.400 € per maand, rekening houdend met uw loon en andere vergoedingen, dan hebt u, uitgaande van een gemiddelde inflatie van 2%, bij uw pensioen twintig jaar later een bedrag van 3.570 € per maand nodig. En de levenskost zal natuurlijk blijven stijgen. Op uw 77ste, tien jaar later, moet uw inkomen ook stijgen tot 4.350 €. En vergeet niet dat als u geniet van extralegale voordelen (bedrijfswagen, computer en gsm, bijvoorbeeld) u zelf zal opdraaien voor die kosten.

Behoud de controle

Een product op uw naam of die van het kind? Rechtstreeks op naam van het kind sparen of beleggen biedt voordelen. Het geld is van hem. Als er binnen het koppel spanningen ontstaan, kunnen de ouders en grootouders er zeker van zijn dat niemand bij het kapitaal van het kind kan. Maar er zijn soms ook nadelen. Zo kan het zijn dat het risicoprofiel van de toegestane beleggingen wordt verlaagd, wat het beheer ervan bemoeilijkt. Bovendien kan het kind, zodra het meerderjarig is, vrij over het kapitaal beschikken, zonder dat u iets te zeggen hebt over hoe het dat geld besteedt. Afhankelijk van de producten bestaan er wel oplossingen. Praat erover met uw financieel expert.​​​​​​​​​​​​​​

Conclusie

Weliswaar bestaat er geen ideale of universele beleggingsformule, maar uw financieel expert zal toch de formule vinden die het beste bij u past. Wat wel zeker is, is dat u uw (klein)kinderen door vroeg te beginnen en op de lange termijn in te zetten een stevig duwtje in de rug kunt geven voor de dag dat ze dat nodig zullen hebben.

Laat u bijstaan door een expert

De belegging vinden en kiezen die het beste bij u past, is niet altijd eenvoudig. Bij bpost bank staan onze financieel (ook bij het ander aritkel) experten steeds ter beschikking om u te ontmoeten, naar u te luisteren en u te adviseren. Gepersonaliseerd, helder en transparant. Ze stellen u de voor- en nadelen van de verschillende formules op de markt voor.


({{notCtrl.model.notifications.length}}):


Uw projecten beginnen hier

Contact

Hebt u een vraag? Raadpleeg de meest gestelde vragen of stel ons uw vraag.

Suggesties

Bij bpost bank doen we elke dag ons best om u producten en diensten aan te bieden die bij u passen. Heeft u een suggestie? Aarzel niet: zo helpt u ons om de kwaliteit van onze diensten te verbeteren.

Klachten

Hebt u een klacht?


Andere manieren om contact met ons op te nemen

Onze financiële experten nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden. 

Telefonisch

Bel 02/278.50.32 

Met uw financieel expert