Beleggen

Maandag 1 juli 2019
Einde van de hypothecaire lening: opnieuw beleggen of niet?

Iedereen overvalt hetzelfde gevoel, de dag dat de hypothecaire lening eindelijk is afbetaald. Opluchting en bevrijding. Anderzijds profiteert u niet meer van het belastingvoordeel van die lening. Wat nu? Er zijn verschillende opties:​​​​​​​

Een andere woning kopen

Heel wat mensen beslissen een studentenkot te kopen (voor de kinderen), een opbrengsteigendom (voor extra inkomsten), een tweede verblijf (voor een frisse wind of om er na het pensioen te gaan wonen), een appartement met lift of een huis zonder verdiepingen (voor meer comfort op oudere leeftijd).

Renoveren
​​​​​​​

​​​​​​​Anderen kiezen er dan weer voor hun woning aan te passen voor hun oude dag en maken van de gelegenheid gebruik ze volledig te renoveren. Dit kan gefinancierd worden door een nieuwe hypothecaire lening, een hergebruik van uw hypotheek door uw huidige woonkrediet te herzien, een levensverzekering of een renovatielening voor een kleiner bedrag.

Beleggen

Langetermijnsparen is een goede oplossing omdat het een potentieel rendement, een kapitaalbescherming en een belastingvoordeel van 30% op de gestorte premies combineert. Goed voor 705 € per persoon, voor wie het maximumbedrag fiscaal mag aftrekken.

U kan beleggen via een levensverzekeringscontract, een product van tak 21, tak 23. En het kapitaal wordt (meestal) uitbetaald op uw 65ste verjaardag.

Wat is het verschil tussen deze twee producten? Bij een tak 21 garandeert de verzekeraar een rendement op de gestorte bedragen. Dat is niet het geval bij een tak 23, die belegt op de aandelenmarkten. Met andere woorden: in de formule ‘21’ bent u zeker dat u minstens uw kapitaal terugkrijgt. De versie ‘23’ is riskanter, maar potentieel winstgevender. Zonder zekerheid.

Voor wie graag wat meer risico’s neemt, kunnen producten zonder kapitaalbescherming mogelijk nog interessanter zijn. Zoals de open bevek, een open verzekering tak 23 en sommige pensioenspaarfondsen. Het ideale scenario is te gaan praten met de financieel expert van uw bank en samen te bepalen welke financiële producten het best passen bij uw beleggersprofiel.

Of u nu weinig of veel beleggingskennis hebt, het is altijd voorzichtiger om een van onze financiële experten te raadplegen. Dan kunt u, onder vier ogen, uw persoonlijke situatie en eigen behoeften bespreken. Discreet, efficiënt en transparant.

({{notCtrl.model.notifications.length}}):


Uw projecten beginnen hier

Contact

Hebt u een vraag? Raadpleeg de meest gestelde vragen of stel ons uw vraag.

Suggesties

Bij bpost bank doen we elke dag ons best om u producten en diensten aan te bieden die bij u passen. Heeft u een suggestie? Aarzel niet: zo helpt u ons om de kwaliteit van onze diensten te verbeteren.

Klachten

Hebt u een klacht?


Andere manieren om contact met ons op te nemen

Onze financiële experten nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden. 

Telefonisch

Bel 02/278.50.32 

Met uw financieel expert