Beleggen

Maandag 1 juli 2019
Geniet ook na uw pensioen volop van het leven.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: uw pensioen is niet iets waar u pas aan denkt enkele maanden of jaren voor de grote dag. Hoe vroeger u eraan begint, hoe groter uw levenskwaliteit. Want wat is het nut van almaar langer te leven, als u er niet volop van kan genieten?

De levensverwachting in België? 81,4 jaar 

83,7 jaar voor vrouwen, 79,0 jaar voor mannen en 81,4 jaar voor de ganse bevolking. De levensverwachting verschilt van regio tot regio: voor beide geslachten samen is ze hoger in Vlaanderen (82,2 jaar) dan in Brussel (81,2 jaar) en Wallonië (79,8 jaar). Maar de stijging is wel het grootst in Wallonië, met een winst van 82 dagen (+ 0,22 jaar).
*Bron: statbel.fgov.be, 2017

​​​​​​​​​​​​​​

Minder goed leven? Geen sprake van!

Wanneer u stopt met werken, daalt uw inkomen. Maar gelukkig ook het bedrag van uw uitgaven. Natuurlijk hebt u soms wat meer kosten voor verwarming of gezondheid, maar aan de andere kant geeft u vaak minder uit voor bijvoorbeeld vervoer of kleding.
Het belangrijkste voor de moraal is net zo goed blijven leven als vroeger. En uzelf, uw kinderen en kleinkinderen in de watten kunnen leggen.
​​​​​​​

Denk goed na over het inkomen dat u nodig hebt

Om te weten hoeveel u moet sparen, moet u eerst weten welk inkomen u na uw pensioen zal nodig hebben. Om het juiste bedrag te bepalen, moet u rekening houden met de inflatie. Als u op uw 47ste leeft met een beschikbaar inkomen van 2.400 € per maand, rekening houdend met uw loon en andere vergoedingen, dan hebt u, uitgaande van een gemiddelde inflatie van 2%, bij uw pensioen twintig jaar later een bedrag van 3.570 € per maand nodig. En de levenskost zal natuurlijk blijven stijgen. Op uw 77ste, tien jaar later, moet uw inkomen ook stijgen tot 4.350 €. En vergeet niet dat als u geniet van extralegale voordelen (bedrijfswagen, computer en gsm, bijvoorbeeld) u zelf zal opdraaien voor die kosten.

Kent u de persoonlijke inflatie?

Om het inkomen te bepalen dat u nodig hebt na uw pensioen, moet u er rekening mee houden dat u met de leeftijd ook veeleisender wordt. U kiest niet meer dezelfde hotels of vervoermiddelen als toen u 20 was! Dit wordt de persoonlijke inflatie genoemd.
De inflatie op reizen naar het buitenland, bijvoorbeeld, is 10,5% in België. Voor iemand die alleen sterrenhotels kiest, kan dit inflatiepercentage verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Neem zelf de touwtjes in handen.

In België bestaat het pensioenstelsel uit vier pijlers. Aan de eerste, het wettelijk pensioen, kan u niets veranderen. Dat wordt berekend en betaald door de overheid. De tweede, het aanvullend pensioen, verloopt voor werknemers via hun werkgever, en voor zelfstandigen via het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) of de IPT (individuele pensioentoezegging) als ze een vennootschap hebben. Voor de derde en vierde pijler kan iedereen zelf zorgen: individueel sparen, met of zonder belastingvermindering.

Voor een beter begrip nemen we de vier pensioenpijlers even onder de loep; bestel onze gids "Mijn financieel leven":

​​​​​​​

({{notCtrl.model.notifications.length}}):


Uw projecten beginnen hier

Contact

Hebt u een vraag? Raadpleeg de meest gestelde vragen of stel ons uw vraag.

Suggesties

Bij bpost bank doen we elke dag ons best om u producten en diensten aan te bieden die bij u passen. Heeft u een suggestie? Aarzel niet: zo helpt u ons om de kwaliteit van onze diensten te verbeteren.

Klachten

Hebt u een klacht?


Andere manieren om contact met ons op te nemen

Onze financiële experten nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden. 

Telefonisch

Bel 02/278.50.32 

Met uw financieel expert