Leerrijke dossiers

Video

Beelden en geluid zijn goede communicatiemiddelen… Met een geslaagde video is het soms gemakkelijker om ingewikkelde dingen te begrijpen.

Lexicon

Indien u, ondanks onze wens om alles te verduidelijken, nog vragen heeft over een financiële term, klikt u er gewoon op voor extra uitleg.

Financiële educatie

Het gaat erom zoveel mogelijk sleutels aan te reiken om de samenleving te begrijpen en om op financieel vlak weloverwogen keuzes te kunnen maken tijdens de verschillende levensfases.

Ingewikkeld, technisch... Deze adjectieven komen vaak terug als financiën ter sprake komen. Ons doel? U aantonen dat het eenvoudig kan. Daarom hebben we speciaal voor u een rubriek uitgewerkt met volledige, toegankelijke en leerrijke dossiers, met advies om u te begeleiden bij elke grote stap in uw leven, en een duidelijke lexicon...
Alles ligt binnen handbereik, klant of niet. Want bij bpost bank zijn we duidelijk voor allen en iedereen!De laatste artikelen

Een evenwichtig budget: niet aangeboren, wel te leren.


Maandag 24 juni 2019

"Jong geleerd, is oud gedaan. Als ouder is het daarom aangeraden uw kinderen een verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen, de waarde van geld en het nut van sparen uit te leggen."


Moet ik echt al denken aan mijn pensioen?


Maandag 24 juni 2019

"Voor wie jong is, is het pensioen een ver-van-mijn-bedshow. De motivatie vinden om te sparen voor de toekomst is allesbehalve makkelijk. Vooral omdat de verleiding om geld uit te geven vaak groot is. Maar projecten hebt u een heel leven lang. Dus kan u maar beter zo vroeg mogelijk beginnen sparen in plaats van uit te stellen en op het moment zelf geen geld te hebben om ze uit te voeren."


Sparen, beleggen of allebei?


Maandag 24 juni 2019

De spaarrekening blijft een verstandige oplossing om altijd geld beschikbaar te hebben, voor het geval dat… In het ideale scenario bedraagt die financiële reserve 3 tot 6 maandlonen. Maar zoals iedereen weet, is het rendement van een spaarrekening momenteel heel laag en niet genoeg om de inflatie te compenseren.


Geniet ook na uw pensioen volop van het leven.


Maandag 24 juni 2019

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: uw pensioen is niet iets waar u pas aan denkt enkele maanden of jaren voor de grote dag. Hoe vroeger u eraan begint, hoe groter uw levenskwaliteit. Want wat is het nut van almaar langer te leven, als u er niet volop van kan genieten?


5 tips om u voor te bereiden op uw pensioen


Maandag 24 juni 2019

U zit in de bloei van uw leven en staat aan de top van uw carrière. Moeilijk om nu al aan uw pensioen te denken, dus. Nochtans is het nooit te vroeg om nu al te beginnen plannen en organiseren als u uw huidige levensstijl wil behouden. Maar moet u zich ook psychologisch voorbereiden? 


Einde van de hypothecaire lening: opnieuw beleggen of niet?


Maandag 24 juni 2019

Iedereen overvalt hetzelfde gevoel, de dag dat de hypothecaire lening eindelijk is afbetaald. Opluchting en bevrijding. Anderzijds profiteert u niet meer van het belastingvoordeel van die lening. Wat nu? Er zijn verschillende opties:​​​


Geen werk, maar des te meer projecten.


Maandag 24 juni 2019

Het pensioen begint vaak met iets te gaan drinken met uw favoriete collega’s, een kleine dankspeech voor het cadeau en een ontroerd afscheid van iedereen. En dan is het zover, gedaan met werken, tijd voor het échte leven! U bent niet van plan te blijven zitten binnen de vier muren van uw woning of de hagen van uw tuin. U wil volop genieten!
​​​​​​​Er zijn eindeloos veel ideeën om bezig te blijven. Aan u de keuze!


Er staat geen leeftijd op beleggen


Maandag 24 juni 2019

Om uw levensstijl te behouden wanneer u op pensioen gaat, dient u het vermogen dat u hebt opgebouwd hiervoor te voorzien. Het moet dus op elk moment beschikbaar zijn. U hoeft niet meer koste wat kost op zoek te gaan naar het hoogste rendement. Nu is het tijd voor zekerheid.


Uw fondsen worden actief beheerd door geselecteerde deheerders


Woensdag 13 juni 2018

“Voor het beheer van onze beleggingsfondsen hebben we vanuit AG Insurance gekozen voor de ‘multimanagement’-strategie* . Hiervoor werken we samen met een partner die wereldwijd actief is, Russel Investment. Zo kunnen we de beste fondsbeheerders selecteren uit duizenden beheerders van over de hele wereld en opvolging garanderen.”


De beurs? Die is toegankelijker dan u denkt.


Maandag 31 mei 2018

Voor de meeste mensen is de beurs iets vaag waar geld op de een of andere manier wordt gebruikt met de bedoeling om in waarde te stijgen. Om het met één woord te zeggen: ingewikkeld. Bij bpost bank kan u beleggen zonder dat u uw aandelen constant moet opvolgen en beheren. Het enige wat u nodig heeft, is een beetje kennis en inzicht.


Waarom beleggen?


Maandag 7 mei 2018

De Belgen hebben niet alleen een baksteen in de maag, maar ook een spaarvarken. Ze zijn verknocht aan hun spaarrekening, maar staan nog altijd wantrouwig tegenover beleggen. Ze denken dat het gevaarlijk is, weten niet precies wat er met hun geld gebeurt of geloven dat het alleen kan met grote bedragen. Bij bpost bank kan u al beleggen vanaf een klein bedrag.


2018 IS EEN GOED JAAR OM TE BEGINNEN MET BELEGGEN


Maandag 30 april 2018
Volgens Jan Reyns kan iedereen met gezond boerenverstand beleggen. Als economisch journalist voor De Standaard en bestuurder bij de Vlaamse Federatie voor Beleggers weet hij waarover hij spreekt.

“Het moeilijkste aan beleggen is het rustig aan te doen en de discipline hebben om vol te houden, ook als de beurzen het even wat minder goed doen.”
Alles weten

Waarmee u ook voor het eerst in uw leven wordt geconfronteerd, u bent best voorbereid. Eens het zover is, kunt u hier klikken om meer te weten.
​​​​​​​​​​​​​​

UW PENSIOEN, EEN PRIORITEIT INZAKE BELEGGEN


Dinsdag 23 mei 2018

Het is leuk om een vast inkomen te hebben. Misschien heeft u ook een bedrijfswagen of maaltijdcheques. Maar op een dag gaat u op pensioen en vallen deze voordelen weg. Mogelijk zal u zelfs extra zorg- en gezondheidskosten hebben. Als u weet dat uw wettelijk pensioen lager zal zijn dan uw huidige inkomen, dan begrijpt u ook dat het nooit te vroeg is om te beginnen met pensioensparen. Want het is vandaag dat u uw pensioen van morgen moet voorbereiden. bpost bank biedt u twee verschillende types producten naargelang het risico dat u bereid bent te nemen en het rendement dat u beoogt: pensioensparen via een levensverzekering of via een beleggingsfonds. Om u te helpen de verschillen tussen beide opties makkelijk te begrijpen, hebben we ze even voor u naast elkaar gezet in onderstaande tabel.


JONGEREN


Woensdag 20 september 2017

Een leven zonder bank is vandaag de dag onmogelijk. Gelukkig kunt u dankzij de app veel regelen via uw smartphone en tablet. Voor de rest is er niets ingewikkeld. Ontdek het hier.


HYPOTHECAIRE LENING


Woensdag 20 september 2017

Om de bank te kiezen waarbij u een lening zult aangaan, moet u meer vergelijken dan enkel de rentevoeten. U moet rekening houden met bijkomende kosten en nog veel meer. Ontdek het hier.


PENSIOENEN


Woensdag 20 september 2017

Niemand kan perfect inschatten wat het wettelijke pensioensysteem voor ons in petto heeft. U zorgt er best zelf voor dat u morgen dezelfde levenskwaliteit heeft als vandaag. U kunt er niet vroeg genoeg aan denken. Ontdek het hier.
Video’s om de dingen nog beter te begrijpen

Beelden en geluid zijn goede communicatiemiddelen… Met een geslaagde video is het soms gemakkelijker om ingewikkelde dingen te begrijpen.

Wat telt er mee bij de keuze van een bank voor uw hypothecaire lening?
PUBLICATION: 29/08/2017
SOURCE: https://youtu.be/gbl_o4di3i8
CONTENT: Wat telt er mee bij de keuze van een bank voor uw hypothecaire lening?
bpost bank vertelt u waarop u moet letten bij de keuze van een bank wanneer u een hypothecaire lening zoekt, en dit aan de hand van… een goudvis in een bokaal.
Beleggen met of zonder kapitaalbescherming?
PUBLICATION: 29/08/2017
SOURCE: https://youtu.be/1GzSZ5g3OOA
CONTENT: Beleggen met of zonder kapitaalbescherming?
bpost bank legt u het verschil uit tussen beleggen met of zonder kapitaalbescherming, en dit aan de hand van... 2 torens.

Waarom beleggen?
PUBLICATION: 29/08/2017
SOURCE: https://youtu.be/kL4oFcD7v-w
CONTENT: Waarom beleggen?
bpost bank legt u het verschil uit tussen sparen en beleggen, en dit aan de hand van... popcorn.
Welke kosten zijn er verbonden aan de aankoop van een woning?
PUBLICATION: 29/08/2017
SOURCE: https://youtu.be/Od6VgOqtI4s
CONTENT: Welke kosten zijn er verbonden aan de aankoop van een woning?
bpost bank somt de kosten op die verbonden zijn aan de aankoop van een woning, en dit aan de hand van… een gedekte tafel.

Financiële educatie

Onze financiële educatie is niet gericht op het elimineren van alle financiële problemen die de individuele verantwoordelijkheid kunnen overstijgen, en ook niet op het beoordelen van de keuzes van de consument of op het opleggen van een passende en aanbevolen houding. Het gaat erom zoveel mogelijk sleutels aan te reiken om de samenleving te begrijpen en om op financieel vlak weloverwogen keuzes te kunnen maken tijdens de verschillende levensfases, bijvoorbeeld hoe uw begroting in evenwicht brengen, een huis kopen, sparen voor de opvoeding van de kinderen of uw pensioen voorbereiden. ​​​​​​​

De risico’s

Mensen moeten in staat zijn om de risico's van bepaalde gedragingen ten opzichte van geld (rekeningen betalen vooraleer de nieuwste iPad te kopen) in te schatten, een contract te lezen en te begrijpen dat persoonlijke financiële gegevens niet ongecontroleerd mogen worden meegedeeld.

Zich organiseren

Men leert om een duidelijke en georganiseerde visie te hebben op zijn persoonlijke financiën. In dit opzicht is men in staat om over te gaan tot administratieve procedures, om financiële transacties veilig uit te voeren en om te bepalen welke inkomsten en uitgaven men heeft om onder andere de toekomstige financiële behoeften te bepalen.

Voorzien

De bedoeling van financiële educatie is het opstellen van goede praktijken voor het dagelijks beheer van de financiën door bepaalde aspecten zoals budgetbeheer, sparen, lenen en zich verzekeren aan te kaarten. Dat zijn de pijlers van de financiële educatie die onder meer tot doel hebben om met een gerust gevoel naar de toekomst te kunnen kijken.

Het financiële landschap

Inzicht in de rol van de Belgische en Europese instellingen en de rechten en plichten van individuen t.o.v. deze instellingen is een abstracte en complexe materie. Nochtans maakt die integraal deel uit van de "kennis" waarover men moet beschikken om zijn persoonlijke financiën efficiënt te beheren en om te kunnen deelnemen aan democratische keuzes.

HULP


Ik wil graag mijn kennis verdiepen

Om nog dieper in te gaan op de technisch-financiële informatie, kunt u deze interessante en informatieve websites raadplegen.

({{notCtrl.model.notifications.length}}):


Uw projecten beginnen hier

Contact

Hebt u een vraag? Raadpleeg de meest gestelde vragen of stel ons uw vraag.

Suggesties

Bij bpost bank doen we elke dag ons best om u producten en diensten aan te bieden die bij u passen. Heeft u een suggestie? Aarzel niet: zo helpt u ons om de kwaliteit van onze diensten te verbeteren.

Klachten

Hebt u een klacht?


Andere manieren om contact met ons op te nemen

Onze financiële experten nemen de tijd om uw vragen te beantwoorden. 

Telefonisch

Bel 02/278.50.32 

Met uw financieel expert