Je pensioen 
Zin om ook later volop van het leven

Om je levensstandaard ook tijdens je pensioen te behouden, heb je ongetwijfeld nood aan een aanvulling op je wettelijk pensioen. Want het is vandaag dat je je pensioen van morgen moet voorbereiden. Pensioensparen is de eenvoudigste manier van beleggen. Je zet regelmatig wat geld opzij om later je levenskwaliteit te behouden en je geniet tegelijkertijd nu al van een fiscaal voordeel.

Eenvoudige oplossingen voor je pensioen


Bij bpost bank bieden we je twee oplossingen om je levenskwaliteit ook later te behouden, op basis van de risico's die je wenst te nemen en het rendement dat je wilt bekomen.

De pensioenverzekering

Kies je voor de veilige weg? Met deze formule profiteer je van 100% bescherming van het nettokapitaal dat je belegt, een gewaarborgde rentevoet én een eventueel bijkomend rendement dankzij de eventuele gunstige winstdeling (die winstdeling is niet gewaarborgd en kan elk jaar veranderen).

De pensioenspaarfondsen

Streef je naar een potentieel hoger rendement? Door te beleggen in een pensioenspaarfonds mik je op een potentieel aantrekkelijker rendement op lange termijn en ben je in ruil daarvoor bereid om meer risico te nemen (geen kapitaalbescherming).

Waarom sparen voor je pensioen?


Een comfortabel pensioen, daar moet je je op voorbereiden.
Ontdek in twee minuten hoe pensioensparen werkt en wat de voordelen zijn. In alle duidelijkheid!

Een interessant belastingvoordeel

In beide gevallen kan je je pensioensparen vermelden in je belastingaangifte en 25 of 30% van elk gestort bedrag* recupereren, terwijl je tegelijkertijd spaart in je eigen tempo. Sparen voor je pensioen kan al vanaf kleine bedragen.

Je kunt kiezen tussen twee fiscale maximumbedragen naargelang je persoonlijke situatie. Sinds 2018 heb je de keuze uit twee fiscale maximumbedragen. Op het standaard maximumbedrag van 990€ (voor 2023) wordt een belastingvermindering van 30% toegepast. Je krijgt dus tot 297€ terug. Wens je een hoger bedrag te beleggen, dan kan je voor het maximumbedrag van 1.270€ (voor 2023) kiezen. In dat geval geniet je een belastingvermindering van 25% en krijg je tot 315€ terug. De keuze voor het maximumbedrag moet elk jaar worden vernieuwd.

*binnen de beperkingen van de fiscaal aftrekbare bedragen en uw persoonlijke situatie.

 

Is het fiscaal voordelig om te opteren voor het maximumbedrag van 1.270€?
Als je het maximumbedrag van je premies verhoogt tot 1.270€, verhoog je ook je belastingvoordeel (zie tabel hieronder). Om dat voordeel te behouden, moet je evenwel minstens 1.188€ storten. Bij premies tussen 990€ en 1.176€ wordt immers een belastingvermindering van slechts 25% op de gestorte premies toegepast en is de belastingvermindering dus minder voordelig.

 

 Bedrag van de premie  Bedrag van het fiscaal voordeel
 990€  297€ (30%)
 990,01€  247,50€ (25%)
 1.188€  297€ (25%)
 1.270€  317,50€ (25%)


Om de belastingvermindering te kunnen genieten, moet je stortingen hebben gedaan in een pensioenspaarproduct en ook een voldoende belastingbedrag hebben zodat de vermindering erop kan worden toegepast.